Проектите от Хакатон за София – първа част

В серия от статии ще ви представим проектите на отборите, които участваха в първия Хакатон за София и разработиха технологични решения, приложения и анализи, които целят да подобрят качеството на живот в града. Най-напред представяме отборите “БЛО”, “RAN”, “Peper Analysis” и “DayOff”, които избраха да използват данните, предоставени от Визия за София и партньорите на хакатона, за създаването и разработката на три приложения и един хардуерен продукт – мобилен датчик за качеството на въздуха в града. В рамките на 48-те часа на събитието те успяха да направят и представят изцяло иновативни продукти, които имат огромен потенциал да спомогнат по-добрия начин на живот в града.

Пламен, Владимира и Калоян от отборът на Българското либертарианско общество – БЛО създаде динамичен ценови модел “Parker”, който е организиран на пазарен принцип. В реално време “Parker” изчислява средната месечна цена на наема на имот в лв/м2, намира отношението между тях и цената на паркирането, и прилага този делител за всеки индивидуален район. Техният анализ показва, че в най-натоварените диапазони – между 7:30 и 9:30 ч. и 16:30 и 18:30 ч., цената за паркиране ще бъде с 15% по-висока. Ефектът от “Parker” според тях би бил по-ефективно използване на паркоместата и улиците, облекчаване на централните улици от паркирали коли в полза на пешеходците, както и избягване от рязкото повишаване на цените за паркиране в града. Презентацията на проекта можете да видите ТУК.

Отборът на “RAN” (Running Art Nation) създаде приложение, което филтрира най-близките места за забавление или спорт, като ви предлага маршрута до местонахождението по модела на Mooveit. С наличните данни, предоставени на Визия за София от Multisport, Центъра за градска мобилност и други източници, те разработиха в приложението си и алгоритъм, който смята колко ще струва пътуването ви, колко въглероден диоксид ще бъде отделен по време на вашето пътуване с градския транспорт и колко калории ще изгорите, докато стигнете до желаното от вас място. В бъдеще приложението може да предлага и възможност за правене на резервации в заведения, както и възможност за закупуване на билети за кино или театър. Приложението би позволило по-добро планиране на времето на потребители си. Можете да разгледате презентацията им ТУК.

Третият отбор, реализирал иновативно приложение на основната на  мащабен анализ на разнообразните данни, събрани от Визия за София, беше съставен изцяло от ученици от Технологическо училище „Електронни системи” към Технически университет – София. Виктор Велев, Владислав Георгиев, Калоян Маджунов, Мартин Дацев, Петър Милев и Телерик Арсов представиха приложението “Peper Analisys”, което улеснява туристите да намерят подходящо място за настаняване в София, търсейки по различни субективни критерии. За целта те обработиха и анализираха голям обем от данни и над 25 хиляди ревюта от Airbnb. Момчетата допълниха, че занапред биха подобрили приложението с още данни, както и биха разширили мащаба му не само за София, а за цялата страна. С иновативният си продукт и сложните технологии за анализ и картиране на данните, които приложиха, “Peper Analisys” се класираха на второ място в Хакатон за София. Тяхната е презентация е ТУК.

Константин Славов и Александър Черноиванов от отбор “Day Off” пък разработиха мобилното сензорно устройство “Breathe”, позволяващо да бъдат измервани нивата на вредните емисии в реално време навсякъде, където се намирате. Носейки малкия мобилен сензор вие имате и възможността да споделяте информация и да генерирате актуални данни за замърсяването на въздуха по всички маршрути, които използвате. Чрез платформата на “Breathe” можете също да проверявате и вече споделените от други потребители данни и да изберете за себе си маршрута с най-чистия въздух, като тя също ви известява и кога нивото на замърсяване на въздуха около вас се е увеличило. Устройството лесно се монтира на кола, велосипед или детска количка, потребителите могат да имат достъп до данни от “Breathe” устройство от телефона или компютъра си по всяко време. За в бъдеще, използвайки данните от мобилния датчик, може да се открие и анализира и причината за дадено замърсяване, да се изготви план за справяне с проблема и да се състави пълна и актуална карта на замърсяването в града. С това свое иновативно решение, отбор “Day Off” получи позитивните реакции на журито и публиката и взе третата награда в технологичното състезание. Презентацията им можете да разгледате ТУК.

Останалите участници и проекти, разработени в рамките на Хакатон за София, ще ви представим в следващите статии на сайта на инициативата на vizia.sofia.bg.