Хакатон за София – за данните и града

Знанието за състоянието на околната среда, трафика и финансите или за възприятията за качеството на живот в града е много важно, за да направим реалистични прогнози и да изведем амбиции за дългосрочното развитие на София, които да стъпват на факти. Визия за София е инициатива на Столична община за създаване на споделена и дългосрочна стратегия за развитието на града чрез събиране и анализ на данни за състоянието на София и включване на възможно най-много от заинтересованите страни в информиран диалог. В тази стъпка на инициативата работим по изследвания, събиране и анализ на наличните данни, които до момента включват над 3 000 източника на информация.

Като важна част от допълването, обработването и визуализирането на събраните до момента данни за София, организираме Хакатон за София. Събитието е отворено за всички тех експерти и ентусиасти, които се интересуват от подобряването на качеството на живот чрез технологии и искат да се включат в стратегическото планиране на града. Хакатонът ще се проведе от 30 ноември до 2 декември (петък – неделя) в JA Startup Hambar в София Тех Парк.

През този уикенд ще търсим технологични решения за анализ или визуализиране на данни, създаване или оптимизиране на процеси и умно управление в работата по създаването на Визия за София. В зависимост от личните си и професионални интереси, можете да се включите в екип, който да потърси иновативни решения на важни задачи, като например:

  • Културните трендове – как се променят календарът и местата за култура в София – анализ на данни, предоставени от  Programata.bg
  • София спортува – анализ на възможностите за спорт в София по данни, предоставени от Столична община и от Multisport
  • Града в очите на туриста – количествен и качествен анализ на мненията на туристи за София в най-популярните онлайн платформи: Airbnb, Booking, Trip Advisor и други.
  • Транспортерс – визуализация и анализ на капацитет за превоз на пътници от градския транспорт между точки от града – анализ на данни от Център за градска мобилност
  • Градска лупа – детайлна карта на София в комбинация от различни подложки
  • Зеленият град – анализ на данните за зелените площи в града от програмата Коперник и от ОП Софпроект
  • Активизъм за всеки – Анализ на сигнали от граждани по видове, райони, податели и предприети мерки – по данни от контактния център на Столична община и Гражданите.бг
  • Строителна епопея – Пространствен анализ на издадените строителни разрешения през годините и по райони по данни от Столична община – Направление “Архитектура и градоустройство”

Трите отбора, разработили и представили най-добро технологично решение по време на хакатона, ще бъдат отличени с парични награди – 2000 лв. за първо, 1000 лв. за второ и 500 лв. за трето място. Победителите ще бъдат избрани от жури в състав: Здравко Здравков, главен архитект на Столична община, Серги Сергиев, основател на Data Science Society, Николай Костов, преподавател в Software University, Светослав Димов, CEO на DEV.BG, Божо Божанов, софтуерен инженер и експерт по електронно управление, Елица Панайотова, координатор на инициативата Зелена София, Владимир Данаилов от Sofia Investment Agency, Вероника Манова, експерт към Столичен общински съвет, Любо Георгиев, ръководител на екипа на Визия за София.

По време на хакатона, участниците ще могат да черпят от опита и на ментори с опит в технологиите или различните аспекти на градското планиране. Потвърдили участие са Радослав Георгиев от HackSoft, Стоян Митов от ГражданитеМагдалена Кирчева, урбанист и ГИС експерт, Васил Люнчев от Homeheed, Деян Спасов от Оцениме.бг, Боян Бонев от Gaida.ai,Васил Василев, съосновател на GEO Polymorphic Cloud, Димитър Симов от UX Sofia / UX Events by Lucrat, Божана Иванова, мениджър на Resonator, Захари Караджов, програмист в Status.im, eксперти и координатори от екип Визия и други.

Освен институционалните партньори и организации, предоставили данни за анализ по време на събитието, своята подкрепа за провеждането на Хакатон за София oсигуриха foodpanda и Витошко лале, които ще се погрижат за кетъринга и крафт напитките. Спонсор на събитието е българската софтуерна компания Astea Solutions, която ще осигури специалната втора награда.

Можете да следите актуална информация за правилата, програмата на събитието, участниците https://vizia.sofia.bg/hackathon или във Facebook страницата на инициативата, където ще има live излъчване на откриването и финалните презентации.

Програма на събитието по часове:

30 ноември (петък)
18:00 – 18:30 – Регистрация и нетуъркинг
18:30 – 18:40 – Представяне на Визия за София
18:40 – 19:40 – Представяне на задания, ментори, жури, правила и програма
19:40 – 20:15 – Сформиране на екипи
20:15 – 21:15 – Вечеря от foodpanda
21:15 – Старт на работа по отбори
 
1 декември (събота)
10:00 – Закуска от foodpanda
10:00 – 13:00 – Менторски сесии
13:00 – 14:00 – Обяд от foodpanda
14:00 – 19:00 – Работа по отбори
19:00 – 20:00 – Вечеря от foodpanda
 
2 декември (неделя)
10:00 – Закуска от foodpanda
10:00 – 13:00 – Работа по отбори
13:00 – 14:00 – Обяд от foodpanda
14:00 – 15:00 – Финализиране на проекти и презентации
15:00 – 17:00 – Презентации на проектите
17:00 – 18:00 – Журиране и награждаване
 
Участието в хакатона е безплатно. Необходима е предварителна регистрация на линка:
https://mailchi.mp/8e733928a06a/hakatonzasofia
 
Можете да се регистрирате самостоятелно, или с други участници, с които да сформирате отбор по време на събитието. Желателен брой участници в отбор – от 2 до 5 човека.