Общински спортни обекти в София

През 2018 г. София е „Европейска столица на спорта“ и Столична община работи по разширяването на възможностите на столичани за спортуване и подобряване на достъпа им до спорт и повече спортни обекти. В тази връзка, и като част от работата по анализа на информацията за спорта в града, Визия за София пoдготви карта на обектите за спорт, изградени от Столична община за последните няколко години, в която са представени всички събрани и обработени до момента от екипа на инициативата данни. Картата маркира три основни категории обекти – фитнес площадки на открито, спортни площадки и терени за различни видове спорт като баскетбол, волейбол, футбол и т.н., и тенис маси на открито.

Общински спортни обекти в София
Източник на данни: Дирекция "Превенция, интеграция, спорт и туризъм", Столична община

Една част от спортните обекти са специализирани за даден вид спорт, а други са комбинирани и в паркова среда на едно място са разположени и от трите вида обекти. Основната цел при планирането е спортните съоръжения да бъдат разположени в безопасна и предразполагаща среда, като същевременно да могат да бъдат използвани от максимално голям брой хора. От териториалното разпределение на картата ясно се вижда, че основните спортни обекти са разположени в жилищните райони, в по-големите паркове и градинки и в близост или в самите дворове на училища. Избрани са места за изграждането им, до които гражданите да имат възможност за лесен и удобен достъп. Кварталите без спортни площадки са именно новите разширения на София, каквито са Манастирски ливади, Витоша, Малинова долина, и при които гъстото застрояване и малкото свободни терени възпрепятстват изграждането на такива публични съоръжения.

Занапред картата на спортните обекти на открито, изградени от СО, ще бъде надградена чрез обединяването й с карта на детските площадки, която се разработва от екипа на Софпроект ОГП и може да бъде намерена ТУК. Предстои и работа по доразвиването й чрез добавяне на други обекти, свързани със спорта на територията на Столична община. Информацията за настоящата картата е предоставена от Дирекция Превенция, интеграция, спорт и туризъм, като повече за дейността на Дирекцията, свързана със спорта, можете да прочетете ТУК.