“Диалози за София” стартира с темите за небостъргачите и придвижването в града

Тази сряда, 27 юни 2018 от 18:00 до 20:00 часа в галерия “Структура” на ул. Кузман Шапкарев 9 в София, ще се проведе първата дискусия от серията “Диалози за София”, организирани в рамките на инициативата за създаване на дългосрочна стратегия за развитиe на София и крайградските територии – Визия за София. “Диалози за София” целят да покажат взаимовръзките между различни тенденции и градоустройствени практики в града, да представят обобщението на наличните данни, и да предизвикат и модерират информиран диалог, въвличайки представители на различни заинтересовани страни, и събирайки различни мнения в търсенето на консенсус и най-ефективни практики и стратегически решения.

Първите теми на “Диалози за София”, които ще бъдат обсъдени в тяхната взаимосвързаност, са “Небостъргачи и придвижване”. Ще бъдат представени събраните от екипа на Визия за София до момента данни за големите офис и търговски сгради като пространства с висока концентрация на работни места и посетители и ще се направи кратък обзор на данните и анализите, предоставени от експертни организации като Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ), Forton, Colliers Residential, Ernst & Young, както и карта на Визия за София, на която са представени реализирани и планирани бизнес сгради и смесени многофункционални зони, и линии на метрото в града.

По отношение на придвижването, ще бъде разгледано и как тези инвестиции влияят на мобилността, какви потоци генерират и как се справя транспортната инфраструктура на Столична община с нуждите от придвижване към тези сгради. Екипът на Визия за София ще представи данните за генераторите на движение, подобрения в инфраструктурата, увеличенията в моторизацията, тенденциите в придвижването чрез обществен транспорт и разпределението в пътуванията, и карта, на която са представени данните за придвижването в София, предоставени от ЦГМ, Дирекция “Управление на трафика”, “Метрополитен”, СОАПИ, Open Street Map, Colliers и други.

След презентацията на екипа на Визия за София, темите за небостъргачите и придвижването в София ще бъдат обсъдени и от официалните гости – представители на основни заинтересовани страни. От страна на столичната администрация участници ще бъдат Здравко Здравков, главен архитект на Столична община и Евгени Крусев, заместник-кмет по направление „Транспорт и транспортни комуникации” на Столична община. От страна на бизнеса, в дискусионния панел ще се включат Таня Косева-Бошова – председател на Асоциацията на собствениците на бизнес сгради и Юлиян Милев, главен финансов директор и вицепрезидент финанси на TELUS International Еurope, а от страна на гражданския сектор в официалната дискусия ще участва Виктор Чаушев – член на УС на сдружение “Градски транспорт и инфраструктура”. Модератори на дискусията ще са Ива Таралежкова и Диaна Андреева от Форум Гражданско участие, а в отворената дискусионна част ще могат да вземат участие всички гости в залата: представители на администрация и политически партии, бизнес, НПО, изследователски институти, медии и граждани.

Събитието ще се предава на живо във Facebook страницата на Визия за София, където зрителите ще могат да се включват с предложения и въпроси по темите. 

Програма на събитието: 

17:30 – 18:10 – Посрещане и регистрация

18:10 – 18:15 – Откриване – Любо Георгиев, главен координатор на Визия за София

18:15 – 18:35 – Презентация на Калоян Карамитов и Ина Вълканова от екип Визия за София по темите “Небостъргачи и придвижване”

18:35 – 19:35 – Отворена дискусия