Как да мотивираме хората в София да използват повече градски транспорт?

Първият трамвай в София тръгва на 1 януари 1901 г. и е първото средство за градския транспорт на нашата столица. Постепенно този метод за придвижване оказва все по-голямо влияние върху начина на живот на населението. Днес в столицата има най-голям избор от средства на градския транспорт. Единствено в София има метро и трамвай. Градският транспорт се използва най-много от студенти и пенсионери, тъй като те имат и преференцията да ползват по-евтина карта за пътуване.

Градският транспорт има редица предимства. На първо място често може да се достигне от една точка до друга доста бързо с градски транспорт, особено ако се използва метрото. На следващо място, винаги може да избегнеш задръстване, благодарение на бус-лентата или обособените трамвайни трасета, където те са налични. Не на последно място, използването на градски транспорт е много по-евтино, отколкото ако се придвижваме със собствен автомобил.

Остава въпросът защо тогава автомобилът предпочита да бъде предпочитан начин за придвижване за по-голямата част от населението на София? Според анкета, проведена във връзка с плана за устойчива градска мобилност, 39,6% от респондентите смятат, че намаляването на интервалите, би ги мотивирало да използват това средство за придвижване. По 29% от отговорилите посочват, че е нужно обновяване на превозните средства, и че трябва да има съотношение между цената на билета и дължината на маршрута. Друг важен фактор, който трябва да се вземе под внимание, са подобряването и удобството на маршрутите и спирките. За съжаление, 12,9% от анкетираните отговарят, че не биха използвали градския транспорт при никакви условия.

В много от централните и западни европейски страни процентът на хората, които използват градски транспорт, е подобен на този в София, но често тенденцията е той да се увеличава, докато тук се наблюдава спад между периодите на последните проведени анкети от 2011 и 2017 – от 44% на 37%. С какво ситуацията там е по-различна от тази в България?

В Прага например метрото минава приблизително на всеки пет минути от 05:00 до полунощ, и по-рядко в неделя и официални празници. Около 50% от станциите са достъпни за хората с увреждания, особено на червената линия. Тези станции са обозначени като „без бариери“. Разписанията на трамваите и автобусите посочват спиранията на всяка линия и времето за пътуване до тези спирки. Повечето трамвайни спирки с голям трафик са оборудвани с електронни екрани, които показват следващите няколко трамваи, пристигащи на това място. Трамваите се движат денонощно с по-ограничена, но редовна нощна услуга. Тази нощна услуга минава през най-популярните места от полунощ до 05:00 часа. Автобусите се използват предимно за достигане до предградия в близост, които не се обслужват от трамвая или метрото. Основният плюс е, че има много автобуси, чиито линии се пресичат, така че да могат спокойно да се правят прекачвания.

София също работи за това да мотивира хората да използват градски транспорт. Едно нововъведение е карта “София”, която може да се използва за всички средства на градския транспорт за периода от 3 дни и струва 20 лева. В същото време хората, които я закупят, получават редица отстъпки в повече от петдесет обекта в столицата, включително книжарници, културни обекти, като музеи, места за спорт, забавления, а също и заведения за хранене. Тази зима се въведе т.н. зелен билет, който цели стимулиране на хората да използват градския транспорт и да оставят автомобилите си в дните с висока концентрация на фини прахови частици. От 7 април в София започна движението и 4 на автобусни нощни линии. Те свързват крайните квартали на града с центъра, където пътниците ще могат да се прекачват.

За повече информация, свързана с анализа на градския транспорт в София и стратегическите мерки за неговото развитие, следете в докладите и публикациите, свързани с направление Транспорт на Визия за София.