Конференция: Визия за София

Първата широка публична конференция в рамките на инициативата за дългосрочна и споделена визия за развитие на София и крайградските територии ще се проведе на 30 октомври в Софийска градска художествена галерия и ще представи междинния прогрес в експертната част от първия етап в работата по Визия за София и международен опит от водещи световни експерти в подобни на Визия за София стратегически инициативи на три континента.

Конференцията включва 7 тематични панела за всяко от направленията, през които изследваме състоянието на града, за да можем да започнем информиран диалог за неговото бъдеще :

хора/ идентичност и култура/  икономика/  управление/ градска среда/ околна среда/  транспорт

Всеки панел ще съдържа:

  •  представяне на прогреса по работата от страна на експертните екипи за всяко от направленията;
  •  дискусионен панел с участието на ключови заинтересовани страни по всяка от темите – администрация, граждански организации, изследователи, бизнес;
  •  дискусия с въпроси от публиката.

Дискусиите ще бъдат модерирани от координаторите в екип Визия.

За да споделят международен опит в подобни на Визия за София проекти, в България идват водещи експерти в градските стратегии от три континента:

Зоар Шарон, Израел
Chief Knowledge Officer
Община Тел Авив

Като Chief Knowledge Officer в община Тел Авив Зоар Шарон води иновативния проект DigiTel – платформа за гражданско участие, която се фокусира на умното взаимодействие с жителите чрез съвременни технологии.Това е персонализирана система за комуникации, която предоставя на гражданите информация и услугите в града, съобразени с техните интереси и точно местоположение. Благодарение на успеха на този проект Тел Авив печели отличието Words’ Smartests City на Smart City Expo World Congress в Barcelona през 2014.

Като един от първите хора на такава длъжност в света, Зоар Шарон печели редица награди в сферата си и днес отговаря за всички процеси, свързани с управление на знанието и дигитална трансформация в община Тел Авив. Неговият екип продължава да развива Smart City стратегии за Тел Авив, които се фокусират на подобряването на качеството на живот за гражданите чрез изследване и отговаряне на техните нужди. Ангажирането на гражданите в градското планиране и взимане на решения е сред ключовите принципи на неговата политика за споделено знание, в която основните фундаменти са гражданското участие и колаборацията между граждани, бизнеси, неправителствени организации и общинска администрация. Той е също и дигитален лидер в националната програма “Дигитален Израел”, подпомагайки израелските общини в процесите на дигитална трансформация. Зоар Шарон идва в България с подкрепата на Посолството на Израел в България.

Ориол Естела, Испания

Главен координатори на стратегическия план за развитие на Барселона 2025

Ориол Естела е лидер на Metropolitan Strategic Plan of Barcelona (PEMB) и под негово ръководство се реализира плана за градоустройствено развитие на града. Той e икономист и географ и се занимава с икономическо и териториално развитие от 1994, първо като независим консултант, после към Регионалния съвет на Барселона (2005-2016), където става ръководител на Икономически стратегии за развитие (2012-2016). От юни 2016 той е главен координатор на Интегрирания стратегически план за Барселона, който създава и направлява стратегията за развитие на града до 2025.

Танър Дъдли, САЩ
Старши анализатор в HR&A Advisors

Танър Дъдли е част от една от най-влиятелните консултантски компании в градското планиране в света – HR&A Advisors, разработила проекти като дългосрочните стратегически планове за развитие на New York City – OneNYC and PlaNYC и Imagine Boston 2030 – първия мастърплан за Бостън от 50 години насам, който следва подобна на Визия за София методология, въвличайки мултидисциплинарни екипи, както и самите граждани да участват в справянето с най-големите предизвикателства и стратегическото планиране на развитието на града.

Танър Дъдли е един от ключовите експерти в проекта за Бостън и специализира в анализите на финансови стратегии и икономически политики, насочени към реабилитация на общности и икономическо развитие. Опитът му е съсредоточен и в осигуряването на достъпно финансиране в жилищните политики и структурирането на публично-частни партньорства.  

За да участвате в конференцията Визия за София е необходима предварителна регистрация, тъй като местата са ограничени. За да се регистрирате за участие в събитието, моля изпратете своите имена, позиция и организация на имейл info@vizia.sofia.bg.